Upotreba belog luka je raznovrsna, koristi se kao univerzalni zacin u prehrambenoj industriji. Ima vaznu ulogu u narodnoj medicini. Njegova upotreba u naucnoj medicini uglavnom se poklapa sa primenom u narodnoj medicini. Ulazi u sastav raznih preparata za izazivanje apetita, jacanje, stimulans nervnog sistema, protiv visokog krvnog pritiska, arterioskloroze.
Beli luk je veoma stara biljka. Veruje se da je prva postojbina belog luka Kirgiski region centralne Azije. Beli luk koji se stavlja u promet po kvalitetu se razvrstava u dve klase. I klasa obuhvata zdrave glavice, jedre, cvrste, zrele, suve, sa ovojnom ljuskom, neproklijale, nepromrzle, sa kratkim zilicama ili bez zilica, sa sasusenom stabljikom, ujednacene po obliku, velicini i boji i klasirane po velicini s tim da precnik mora biti najmanje 30 mm. U jedinici pakovanja moze biti 5% glavica precnika 25 mm, kao i do 5% glavica sa odvojenim cesnjevima. Beli luk klase II mora odgovarati uslovima za klasu I, sa tim sto u jedinici pakovanja moze biti do 10% glavica sa odvojenim cenovima i sa mehanickim ostecenjima i sto precnik glavice moze biti manji od 30 mm, ali ne manji od 20 mm.
Нема коментара:
Постави коментар